Site Loader

Należy mieć świadomość, że kasza gryczana zaliczana jest obecnie do najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Może być bowiem nie tylko i wyłącznie świetnym dodatkiem do kolacji czy obiadów, ale również samodzielnym daniem. Dlaczego rekomendowane jest regularne spożywanie kaszy gryczanej. Jakie są najcenniejsze wartości odżywcze tego produktu?

Warto zdecydować się na kaszę gryczaną białą czy prażoną?

Warto wiedzieć, że w trakcie procesu palenia ziarna gryki dochodzi do zdecydowanego zmniejszenia przyswajalności białka. Koniecznie należy zaznaczyć, że dochodzi wtedy także do strat składników mineralnych czy witamin. Oznacza to, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie wybranie białej kaszy gryczanej nieprażonej.

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej

Należy mieć świadomość, że omawiana kasza gryczana jest rekomendowana przede wszystkim osobom, które chorują na cukrzycę. Ponadto liczne badania frakcji flawonoidów znajdujących się w składzie omawianego produktu dowiodły, że mogą one zapobiegać powstaniu insulinooporności. Koniecznie należy również zaznaczyć, że stosunkowo duża ilość błonnika przyczynia się do obniżenia indeksu glikemicznego produktu, a także spowolnienia uwalniania się węglowodanów do krwi.

Kaszę gryczaną do swojego jadłospisu z powodzeniem mogą włączyć także osoby na diecie bezglutenowej. Produkt doskonale zda bowiem egzamin, jako zamiennik produktów z pszenicy. Godny uwagi jest również fakt, że w składzie produktu nie znajdują się alfa-gliadyny. Dowiedziono również, że regularne spożywanie omawianego rodzaju kaszy wpłynie na zmniejszenie bólu brzucha, poprawę samopoczucia, a także stanu zapalnego w jelitach.

Ponadto składniki znajdujące się w składzie kaszy gryczanej mają bardzo pozytywne oddziaływanie na zapobieganie otyłości. W produkcie znajduje się bowiem rutyna, której działanie polega na zahamowaniu tworzenia się tkanki tłuszczowej.

Zastosowanie kaszy gryczanej w kuchni

Warto wiedzieć, że obecnie zdecydowanie najczęściej używanymi gatunkami gryki są tatarka, a także gryka zwyczajna. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że kasza, która jest wytwarzana z ziaren bez żadnego problemu znajdzie zastosowanie, jako dodatek do sosów grzybowych, gulaszów czy dań mięsnych. Ponadto doskonale zda egzamin, jako farsz do naleśników czy pierogów. Można zaobserwować, że z roku na rok coraz częściej wykorzystywane jest w kuchni ziele gryki, można bowiem z niego bez żadnego problemu wytworzyć herbatę gryczaną. Nie wszyscy mają świadomość, że omawiany produkt wyróżnia się bardzo szerokimi właściwościami prozdrowotnymi.

Jedzenie zdjęcie 8photo - pl.freepik.com

Tosia